Thursday, June 7, 2007

Risotto med musslor & rökt bacon (Mussel & Bacon Risotto)

This is my entry for this month's Swedish food blog challenge. Scroll down for the English writeup & recipe.

Normalt brukar man ju skriva ganska vitt och brett om sina hopkok, men nu blir det faktiskt nästan bara ett recept för månadens cyberkock - om jag skall hinna somna innan väckarklockan ringer så blir det ingen tid över till annat pladder fast rätten eller snarare ingrediensanskaffningen nog torde kunna dryftas. (Tänk dig bara att sitta med ett nät musslor i en solgassad, fullproppad buss vars värmesystem gått totalt ur balans så att det blåser hetluft på dina stackars fötter. Ja, musslorna såklart också. Men dom är uppätna nu, medan mina fötter fortfarande liiiider.)

IMG_0264


Månadens ingredienser var förutom musslor ingefära, koriander och nånting rökt. Det rökta blev för min del bacon och färsk koriander smakar tvål så den bytte jag ut mot persilja, men om man har såna smaklökar som står ut med eller rent av njuter av det så lär koriander passa hur bra som helst. Titta in på Annes mat senare i veckan för att se resten av bidragen!

IMG_0266b

In English: Cyberkocken is a monthly event where you prepare a dish or meal containing four given ingredients. This month's hostess is Anne of Anne's Food, and the ingredients mussels, ginger, cilantro (or coriander, as the Swedish word is the same for both spice and herb) and "something smoked." I could tell you stories about finding the mussels, but since I was in too much of a hurry to do so in Swedish when I posted this, I shall just say that heat is evil, my shoes are evil, and the bus I came home on tried to steam-boil both my feet and my mussels by running the heater (my feet were just by an air-vent) in 25°C weather. It's a miracle I didn't give all of us food poisoning, but miraculously a decent amount of the mussels survived the trip.

I'm not a fan of cilantro (it tastes like soap) so I substituted fresh parsley, and my smoked ingredient was bacon, because nothing can go wrong with bacon. Yesterday was perhaps not the perfect day to make risotto, but eating it was wonderful. Recipe in English follows the Swedish one after the jump.

Risotto med musslor & rökt bacon

ett nät blåmusslor
ett paket rökt bacon (eller vanlig)
en stäng selleri
en rödlök
en ca. 4 cm lång bit färsk ingefära
3 dl arborioris
2 dl vitvin + lite till till musslorna
ca 1,25 l (tillredd, sjudande) hummerfond
1 knippe vårlök, strimlad
persilja/koriander, grovhackad
peppar

Skär baconen i små bitar och stek en stund i en medelstor kastrull på ganska låg värme - avsikten här är att få fettet att smälta. Hacka selleri och rödlök fint och stek dem med baconen i några minuter. Riv ingefäran och tillsätt den. Rör ner riset i grönsakerna (tillsätt lite olja om det ser torrt ut) och låt värmas nån minut tills riset börjar se lite genomskinligt ut i kanterna. Häll i 2 dl vin och rör om tills riset sugit upp vätskan. Sen kommer det roliga med risotton: tillsätt hummerfond (eller kräft- eller fiskbuljong, antar jag) en slev i taget allteftersom riset suger i sig vätska. Det hela borde ta en knapp halvtimme eller så, och vätskemängden kan variera.

Under tiden: pochera (de tvättade) musslorna i en slurk vin tills de öppnar sig, ställ åt sidan.

När risotton är mer eller mindre färdig: rör i den strimlade vårlöken och hackade örter. Smaka av med peppar (salt behövs knappast, det är ganska mycket bacon) och blanda i musslorna.

Mussel & Bacon Risotto

a net of mussels (I... have no idea how much that is. A pound and a half?)
170 g smoked bacon
1 stalk celery
1 red onion
a scant-two-inch-long piece of fresh ginger, grated
300 ml arborio rice
200 ml white wine + some more to poach the mussels in
1¼ l prepared, simmering lobster (or fish or prawn) stock
1 bunch of scallions, sliced
parsley or cilantro, roughly chopped
pepper to taste

Cut the bacon into smallish pieces and cook in a medium-sized pot on a medium-low heat. You're not crisping them here, just releasing the fat. Chop the red onion and celery finely and add to the pot, stir-frying until translucent. Add the grated fresh ginger, stir for a minute or so, then pour in the rice and keep stirring until the rice starts to look a bit translucent at the edges. Pour in the wine and stir until it's been absorbed, then add the stock, one ladleful at the time, stirring often, until the rice is ready.

Meanwhile, poach the mussels in a bit of wine in a large, covered pan until they open - just a few minutes really. Set aside.

Once the risotto is almost ready, stir in the sliced scallions and chopped herbs. Taste off with pepper (what with the stock and the bacon, I shouldn't think you'll need salt, but of course tastes vary.) and stir in the mussels.

15 comments:

Eva said...

As always, your picture looks very inviting (even if I can't understand a word)! One thing I'd like to know, do you manage to shoot always at the same time of the day or do you have a secret trick with lighting to let it appear that way...;-)

Anne said...

Åh, det ser jättegott ut! Tack för att du ville vara med! :)

Meri, Helsinki said...

Oisko se aivan liian pikaista järkätä stadin ruokablokimiitti tai mikä se sitten olisikaan nyt lauantaina? Palaan itse huomenna Helsinkiin ja lauantaina olisi vapaata, ilmeisesti myös kelejä. Onko Suomenlinna liian suuritöinen? Kevyttä kesäpöperöä ja uimista! :-D Vai pitääkö aloittaa torikahveilla tutustuminen? ;-)

Mia said...

Eva: earlier in the spring I did shoot almost exclusively n the early afternoon because that was the only time of day with enough light. But this is Finland and June, so lack of light is not an issue (this one was taken around 6:30 PM). I do use white sheets of cardboard to reflect more light into the shadowy parts a lot of the time. (Also, now there's a recipe in English as well.)

Anne: det var gott. Om jag gjorde om det skulle jag kanske ta lite mindre bacon, musslorna hamnade lite i skymundan.

Ylimuuli, ei mulla ainakaan ole muita suunitelmia, että miittiä vaan! Sillä varauksella että mun jalat on aivan hajalla (uudet kengät + pari päivää kaupunkikävelyä = auts) että mielellään jonnekin jonne hoipertelee mahd. vaivattomasti. Bongasin juuri uudesta Ruoka & viinistä aivan ihanannäköisen täytetyn leivän...

Anne said...

Grattis! Du vann!! :) Maila mig din adress vid tillfälle! :)

Åsa said...

Tjohoo! Grattis till vinsten! Är ingen musselätare precis men risotto är aldrig fel.

Anonymous said...

Grattis till vinsten! Nu blir det skaldjursrisotto här hemma nästa vecka...

Kinna Jonsson said...

Grattis, den här rätten låter så jättegod. Kul att du blev månadens cyberkock!

Anonymous said...

Skönt att någon annan håller med om att färsk koriander smakar tvål / kemiskt... Ingen jag har frågat verkar förstå vad jag menar.
Vackra foton!

Vardenafil said...

The picture makes me curious trying it myself. Looks really delicious.

puertas metalicas en valencia said...

So, I don't actually suppose this may have success.

muebles alcobendas said...

So, I do not really imagine this is likely to have success.

Ideas de negocios said...

Thanks for taking the time to discuss this, but I am firmly convinced of this and love to learn more about the subject. If possible, acquire knowledge, would you update your blog with more information? It is very helpful to me

Ronald said...

Pretty worthwhile data, lots of thanks for your post.
metal building

Miles said...

Wow, there is really much useful data here!
catering in dallas | best physical therapy schools | wedding catering austin tx