Monday, March 19, 2007

Inkiväärikuorrutetut porkkanamuffinit (Ginger-Frosted Carrot Cupcakes)

This is my entry for the Finnish food blog challenge for March, hence the bilingual post. There's a full recipe in English after the jump as usual.

ginger-frosted carrot cupcakes

Lakkarahka vaihtaa nyt hetkeksi kieltä tai ainakin tilapäisesti kaksikielistyy maaliskuun ruokahaasteen kunniaksi. Suolaisia porkkanaruokia kävi mielessä yksi jos toinenkin haastetta miettiessäni - porkkanalaatikkoa en ole itse koskaan tehnyt, ja porkkanaiset karjalanpiirakatkin houkuttelevat (lisäys: itse asiassa laatikko ja piirakat tulikin jo tehtyä) - mutta sitten iski niin armoton porkkanakakkuhimo ettei sitä oikein voinut vastustaa.

ginger-frosted carrot cupcake

Kutsun näitä nyt muffineiksi kun ei sopivampaa sanaa tule mieleen, mutta oikeastihan nämä ovat päivänselvästi cupcake-ejä - kakkuja minikoossa ja vielä kuorrutettujakin. Periaatteessa taikinan voisi paistaa parissa pyöreässä kakkupohjassa ja tehdä kuorrutuksesta sitten oikein kerroskakku (ehkä appelsinimarmeladilla höystettynä?), mutta itse olen kovasti ihastunut näihin annoskokoisiin leivoksiin. Ne kun ovat järjestään niiiiiin söpöjä. Maunkin puolesta olen näihin aikalailla tykästynyt; ne ovat yllättävän kevyttä kamaa (sekä rakenteeltaan että rasvasisällöltään) ja juuri sopivan mausteisia.

ginger-frosted carrot cupcake

And now for the English version:

When thinking about the food challenge, the topic of which was carrots, I touched upon several savory ideas like traditional carrot casserole, which I've never made, or Karelian pasties with carrot filling - and I'm fairly certain both of those will get made sooner or later (ETA: sooner, as it happens. Read about the casserole here and the pasties here.) - but then I was struck by a craving for carrot cake, and that was pretty much that.

ginger-frosted carrot cupcake

I love these cupcakes - for one thing, they're amazingly light (in texture, and fairly light in terms of calories as well) with just the right degree of sweetness and spicyness. I think the batter would work just as well as a whole cake, but cupcakes are cuter, and also you feel less like a pig eating three cupcakes than devouring an eighth of a cake. Not that I'd know about such things, but anyway.

ginger-frosted carrot cupcake


Inkiväärikuorrutetut porkkanamuffinit
24 keskikokoista muffinia
500 g porkkanaa
2,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä rouhittuina
2 dl fariini- tai tummaa muscovadosokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
¼ tl kutakin muskottia, neilikaa ja maustepippuria
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl ruokaöljyä
1 pieni (227g) purkki ananasmurskaa valutettuna

Pilko puolet porkkanoista hienoiksi kuutioiksi ja keitä pikkutilkassa vettä oikein pehmeiksi. Survo sauvasekoittimella muusiksi, anna jäähtyä. Raasta loput porkkanoista suht pieneksi silpuksi (ei sillä raastinraudan isoimmalla puolella).

Paahda ensin pähkinät ja sitten kookoshiutaleet kauniin kullanruskeiksi - varsinkin kookoksen kanssa saa olla tarkkana ettei se kärtsää. Anna jäähtyä.

Sekoita keskenään jauhot, pähkinä, kookos, mausteet, leivinjauhe ja ruokasooda sekä fariinisokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeiksi, sekoita joukkoon öljy, porkkanat ja ananasmurska. "Kääntele" märät ainekset kuiviin. Paista 200:ssa asteessa 15-20 min.

Kuorrutuksen kanssa minulla oli senverran ongelmia että annan vaan sinnepäin-ohjeen; ilmeisesti syntipukkina oli light-philadelphia josta ei meinannut saada järkevää laisinkaan. Mutta jotakuinkin näistä lähtökohdista aloitettiin:

300g Philadelphia-juustoa
4 rkl voita huoneenlämmössä
1 rkl rouhittua inkivääriä
tajuton määrä tomusokeria (yli 500g)

Sekoitetaan tomusokeria lisäten kunnes kulhossa on kuorrutkseen soveltuvaa, aika kiinteää mönjää. :P Käytännössä kannattaa vatkata voi pieneen Philadelphiamäärään, sitten lisätä loput juustosta ja inkivääri, ja lopuksi tomusokeria pari desiä kerralla. Jos *kröhöm* tomusokeri loppuu kesken ja menee hermo, voi sitä koittaa kiinteyttää yön yli jääkaapissa.

Koristele muffinit kuorrutuksella. Itse lisäsin vielä lopuksi reunoille paahdettua kookosta ja pähkinää, mutta suoraan sanottuna se nyt oli vaan turhaa fiineilyä. Itse asiassa nämä menettelevät ihan hyvin ilman kuorrutustakin, ja paljaina ne voikin hyvin pakastaa. (Sulatus ensin jääkaapissa ja sitten hetki uunissa, ainakaan omilla mikronkäyttökyvyilläni ei niistä syötäväksi kelpaavia saa.)

Ginger-Frosted Carrot Cupcakes
makes 24 medium-sized cupcakes
500 g (1 pound) carrots
250 ml (8½ fl oz) dried coconut
250 ml (8½ fl oz) walnuts or pecans, chopped
200 ml (6¾ fl oz) brown sugar
500 ml (17 fl oz) all-purpose flour
2 tsp cinnamon
1 tsp dried ginger
1 tsp salt
¼ tsp each nutmeg, cloves and allspice
2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
3 eggs
250 ml (8½ fl oz) caster sugar
150 ml (5 fl oz) vegetable oil
1 227 g (8 oz) can crushed pineapple, drained

Chop half of the carrots finelly and boil in a bit of water until very soft. Grate the rest of the carrots finely.

Toast the nuts and coconut flakes in a pan until golden and fragrant (I'm a wuss and did them separately, because I was afraid of burning the coconut); set aside to cool.

In a large bowl, mix flour, nuts, coconut, baking powder and baking soda, spices and the brown sugar. Whip caster sugar and eggs in another bowl until light and fluffy; add the vegetable oil, pineapple and carrots and mix well. Fold the wet ingredients into the dry and spoon the batter into muffin tins. Bake at 200°C (400°F) for 15-20 minutes, cool on racks.

I had huge problems with the frosting, so I don't really want to give out the recipe (is there something about light cream cheese that makes it extra-runny?). For the consistency I wanted I would have needed a metric tonne of icing sugar, but as it was, I kind of gave up just when it was starting to get borderline-sweet but still remained a bit runny. The fresh ginger gives it a terrific bite, but I don't want it to drown in the sweetness!

Anyway, the formula I went by was pretty much like so:
300 g (1/3 lb) cream cheese
4 tbsp softened butter
1 tbsp grated ginger
lots and lots and lots of icing sugar. More than 500g/1 lb.

Er, you mix them together. Duh. I decorated with some more toasted chopped nuts and coconut, mostly to hide the runniness of the icing.

17 comments:

Anonymous said...

How bizarre - I totally made carrot cupcakes with ginger cream cheese frosting four days ago. Great minds think alike ;)

Brilynn said...

Those look delicious! I love the way you decorated them with the nuts around the edges.

Mia said...

Bijoux, hee! I had huge problems with getting the frosting thick enough to use without making it too sweet, but otherwise these are fabulous. I've made them with plain cream cheese and buttercream frostings before, and the ginger is a definite yay with carrots.

Brilynn, thanks! They were really airy and fabulous, but the nutty edges were more about covering the runny frosting than Being Artistic.

Anonymous said...

Your recipe is very similar to the one I followed, down to the crushed pineapple (which I thought was a curious addition at the time). My cream cheese frosting was a bit runny as well, so I'm guessing it's just a common thing with cream cheese frostings. I bet there's a way to get a cream cheese-flavored frosting with the consistency of buttercream, though - maybe by doing a combination of the two or something.

Anyway, your cupcakes look way prettier than mine. My cousin and I used green sugar sprinkles (for St. Patrick's Day), and on some of them we used a makeshift stencil to try and make green sugar sprinkle 3-leafed clovers, but they ended up mostly looking like blobs or crosses ;D.

Mia said...

I only used pineapple to replace part of the oil - I don't think it adds any kind of taste, just moistness. And I've never had any luck with decorating anything with figures, so these days I just go for what works for me :P

Anonymous said...

Tämähän on aikalailla sama resepti kuin se jonka mulle pari vuotta sitten annoit? Sillä on tullut monenmonta kivaa porkkanakakkua! :)

Anonymous said...

They look wonderful! Delicious and pretty :) I think your "covering of the runny edges" made them look even cuter :)

Cate said...

Beautiful pictures!

Freya said...

These look delicious, like miniature gateaux! I really want to make these right now!

Mia said...

Niina, on joo. Jonkin verran sitä vielä kevensin, kummasti sitä öjyä näköjään voi vähentää ilman pahempia maku- ja koostumushaittoja. Mitä nyt ehkä kuivuvat nopeammin jos ovat esillä.

Joey, yes, the edge decorations did work very well, even if I say so myself.

Cate, thanks!

Freya, they were incredibly light and moist. I've been decreasing the oil and upping the carrots/pineapple every time I've made these, and it only seems to make them better. Very strange!

Anonymous said...

Saako tänne kirjottaa suomeksi? no, here goes joka tapauksessa. Nämä on hyvännäköisiä, äänestinkin näitä ruokahaasteessa...

Linkitin sivusi, toiv. ei haittaa. Itse kun en jaksa vierailla kielillä bloggailla niin ohjaan sitten sun blogiisi.

Mia said...

Gringa, tietenking saa! Ja kiitoksia äänestä ja linkistä :)

Health News said...

Thank you for introducing me the wonderful information.And .....Totally boring.!

Thomas said...

this page | here | there | check this | this site | here | this page

this site | check this | here | this page | there | check this | this site

there | this page | check this | this site | here | this page | there | check this

contactos madrid said...

There's no doubt, the dude is absolutely just.

Viagra Canada said...

Kutsun näitä nyt muffineiksi kun ei sopivampaa sanaa tule mieleen, mutta oikeastihan nämä ovat päivänselvästi cupcake-ejä - kakkuja minikoossa ja vielä kuorrutettujakin. Periaatteessa taikinan voisi paistaa parissa pyöreässä kakkupohjassa ja tehdä kuorrutuksesta sitten oikein kerroskakku (ehkä appelsinimarmeladilla höystettynä?), mutta itse olen kovasti ihastunut näihin annoskokoisiin leivoksiin. Ne kun ovat järjestään niiiiiin söpöjä. Maunkin puolesta olen näihin aikalailla tykästynyt; ne ovat yllättävän kevyttä kamaa (sekä rakenteeltaan että rasvasisällöltään) ja juuri sopivan mausteisia.

Ideas de negocios said...

Thanks for taking the time to discuss this, but I am firmly convinced of this and love to learn more about the subject. If possible, acquire knowledge, would you update your blog with more information? It is very helpful to me