Friday, July 20, 2007

Sommar & kål-och-lökröra (Summer and Cabbage-Onion Stew)

Scroll past the foreign blather to get to the recipe in English.


IMG_1342


Efter några månaders mer eller mindre gediget matbloggande är det riktigt skönt att glömma allt som har med intressant matlagning att göra och bara röra ihop diverse ingredienser utan att bry sig om hur det ser ut. Mina barndomsminnen från sommarholmen utgår mer på väderlek etc (regn, regn, vind som blåser rakt igenom den skrangliga stugan, mygg, ågan om blåbären skall mogna i tid för en paj innan semestern tar slut, den årliga återläsningen av kåseriböcker äldre än jag själv, bromsar, sol och heta släta klippor, doften på Niveas solkräm - den som inte är vattentät doftar fortfarande helt rätt) än mat. Likaså bra, kanske, för nu när jag tänker efter handlar det mest om vattenkakao och sikanauta burkkött (med ris och burkmajs blir det rådigågga) - det känns som ett mirakel att vi överlevde, faktiskt. Eller åtminstone att mitt matinresse blev som det blev.


IMG_1303

När man har en hel stuga och ett helt (litet, gasdrivet) kylskåp för sig själv så kan man faktiskt laga kakao helt med mjölk om man vill. Och burkköttet ersätts med fördel med diverse linser. När man har en hel stuga och en hel (minimal, stökig) köksvrå för sig själv har man inte heller nån mamma där att laga mat, så man får själv försöka lista ut gasugnens förvecklingar. Det är mindre roligt än mjölkkakao.

IMG_1610

Gasspis skall vara det bästa i mattillredningsväg, heter det. Nåt motsvarande lär ingen påstå om gasugnar, som väl mest är bra för att sticka huvet i om man vill sätta slut på sin miserabla tillvaro efter ett (ojämnt!) vidbränt frukostbröd för många.

IMG_1037

Här följer ett recept som faktiskt inte är vackert, eller ens särskilt somrigt, men som passar bra att värma stugan med en kulen dag (alternativt då man försöker få slut på en nästan tom gasbytta så man kan byta in en ny och baka bröd utan att vara rädd för att ugnen skall slockna mitt i). Går bra med lite ris och en bit överblivet grillkött, en skiva stekt halloumi, eller helt som så. Som plus är ingredienslistan möjligtvis den kortaste jag nånsin skrivit, och både lökar och kål håller länge.

IMG_1234


In English: I had a wonderful vacation; gas stoves are lovely; gas ovens are mostly good for suicide; the shot below is as close as I got to taking a food picture. (What do you mean, it was a lot wordier in Swedish?)

IMG_0497


Lök-och-kålröra

två små lökar
ett halvt (pytte)litet kålhuvud
1-2 msk smör + 1 tsk olja
(&frac2; tsk kumminfrön)
salt & peppar

Skiva löken fint. Strimla kålen. Värm smör och olja i en kastrull med tätt lock. Häll i löken och stek under omrörning tills den börjar få lite färg. Tillsätt kålstrimlorna och lite salt (+ ev. kummin), vrid ner värmen så lågt det går, sätt på locket och låt sjuda i en halvtimme eller så (rör om alltid nu och då!), tills det hela är en sötaktigt brunaktig röra. Smaka av med peppar & mera salt. Mums.

Cabbage & Onion Stew

two small onions
half a head of cauliflower
1-2 tbsp of butter + 1 tsp vegetable oil
(½ tsp whole cumin seeds)
salt & pepper

Slice the onion and cabbage finely. Heat the oil and butter in a pan with a tight-fitting lid. Pour in the onion and cook, stirring, until it starts to get a bit of color. Add the cannage and a bit of salt (+ cumin, if using), lower the heat to as low as you can, cover and let simmer for about half an hour. Stir every now and then! You'll wind up with a brown, sweetish mush that looks terrible. Season with salt and pepper and eat it.

11 comments:

  1. Welcome back! I notice you took "a few" cat pictures for once...

    ReplyDelete
  2. Wonderful pictures. I'm off to Finland later this month and this post reminded me how wondeful it's going to be!

    ReplyDelete
  3. Welcome back. I love the pictures and wish I was able to understand the foreign stuff! Should spend more time at IKEA - stop rolling your eyes! Seriously though the stew sounds really great and well I just need to spend a little more time looking at those pics.

    ReplyDelete
  4. Tiinu, I, um, yes. It's a sickness! (Also, there's not much else to do there.)

    Wendy, I hope you have a wonderful time!

    Meeta, thanks! If you have a high tolerance for cutesy cat pictures, there's a lot more here.

    ReplyDelete
  5. Imissed your first post after your vacation. Nice to see you back deinin. Lovely pictures as always.

    ReplyDelete
  6. Looks like you've had a lovely vacation - and you definitely have a lovely cat! Wish I had my own cat one day...

    ReplyDelete
  7. oh that picture of your cat stretching in the sun is the epitome of bliss. thank you so much for sharing! and i love the idea of that summer soup you posted above. I think it sounds amazing

    ReplyDelete
  8. Åååh, vad skönt ni har haft det! För min del var semestervädret alldeles undermåligt, men du tycks ha haft soligt värre.

    ReplyDelete
  9. LOL! I never knew how brief English could be. I am in love with that cat!

    ReplyDelete
  10. Jeanne, it's actually two cats, the one in the middle is a different one (I also have a third, also the same color, but she hates the outdoors so she stays in town over the summer.)

    ReplyDelete