Tuesday, May 22, 2007

Reilusti epäonnistunut kakku & upea sitruunajäde (Failed Fair Trade Cake + Lemon Ice Cream)

Tästä chilisuklaakakusta piti tulla rahkalan ruokahaastepostaus, mutta innostuin muokkailemaan sikavarmaa reseptiä liian monella reilulla tuotteella ja kakun koostumus on niin mureneva ettei sitä oikein voi suositella. (Epäilisin syypääksi suklaata, koska se oli ainoa aines jota alkuperäiskakussa ei ollut.) Kakunloput odottelevat nyt keittiönpöydällä kuivumista, sillä muruille keksin jo muuta käyttöä. Pitää vain toivoa että ehdin siitäkin rustata postia ennen perjantai-iltaa... Itse maussa ei siis ole vikaa, ja alempana annan myös sen alkuperäisreseptin joka on pari-kolme kertaa onnistuneesti tullut tehtyä.

Chili Chocolate Cake & Lemon Ice Cream

Sen sijaan kyytipojaksi väsätty sitruunajäätelö, joka on ennemmin luomu kuin reilu (vaikkei sitäkään ihan täysin), oli ihan tajuttoman onnistunut väkerrys, varsinkin sitruunoja joskus poikasena sellaisenaan mutustaneelle ruokailijalle...

In English: This cake was going to be my entry for this month's Finnish food challenge, the theme of which was fair trade products. However, it's kind of... crumbly. As in, very. I think the chocolate is to blame, because I've made this cake minus the chocolate more than once and always had great success - chili and chocolate is just one of those perfect combinations. But now I have cake crumbs drying out all over the kitchen counter, because I have a Fabulous Idea - I'm just not sure I'll have the tie to implement it before the deadline on Friday.

The lemon ice cream I winged to go with turned out fabulous though. You'll find the recipes for both after the cut - just leave off the chocolate to get the foolproof recipe.

Chilisuklaakakku
2 dl jogurttia
120 g voita, sulatettuna
(100 g tummaa reilun kaupan suklaata) - tämän jättäisin pois
2,5 dl (reilun kaupan) ruokosokeria - urtekramin sitä hienointa
2 dl jauhoja
6 rkl (reilun kaupan) kaakaojauhetta
2 tl chilijauhetta
1 tl kanelia
½ tl ruokasoodaa
1 (luomu)kananmuna
100 ml hasselpähkinöitä paahdettuina ja hienonnettuina

Sulata suklaa voisulassa jos ehdottomasti haluat toistaa omat mokani. Sekoita voisula ja jogurtti. Vatkaa kananmuna kevyesti ja sekoita jogurttiin.

Sekoita keskenaan kuivat ainekset: jauhot, sokeri, kaakaojauhe, kaneli, chili ja sooda. Sekoita jogurttiseoes varovasti jauhoihin; kääntele joukkoon hasselpähkinärouhe.

Kaada irtoreunaiseen kakkuvuokaan ja paista 175ssä asteessa noin 30 min.

Sitruunajäätelö

3 (luomu)kananmunankeltuaista
2 dl (luomu)vispikermaa
1 dl kevytmaitoa (voi korvata kermalla)
90 g sokeria
2 pienehköä luomusitruunaa

Raasta sitruunoista kuori ja sekoita kerman ja maidon kanssa kattilassa. Kuumenna melkein-kiehuvaksi, ota liedeltä, ja anna seistä parisenkymmentä minuuttia.

Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kermaseos hitaasti munasokerin joukkoon (vatkaten!). Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee, kymmenisen minuuttia. (Itse teen tätä aika korkealla lämmöllä eikä ongelmia ole ollut, mutta kukin tehköön niin varovaisesti kuin viitsii.) Anna jäähtyä huonenlämpöiseksi ja pistä jääkaappiin vähintään tunniksi.

Purista sitruunoista mehu ja sekoita se jäätelöseokseen. Jäädytä jäätelökoneen ohjeiden mukaan.

Chili Chocolate Cake
200 ml yogurt
120 g butter, melted
(100 g dark fair trade chocolate) - I'd skip this
250 ml (fair trade) sugar
200 ml flour
6 tbsp (fair trade) cocoa powder
2 tsp chili powder
1 tsp cinnamon
½ tsp baking soda
1 (organic) egg
100 ml hazelnuts, toasted and finely chopped

Melt the chocolate in the melted butter if you must, but as I said, I suspect this to be the bad guy texture-wise. Mix butter and yogurt; lightly whip the egg and mix that in too.

Sift together the dry ingredients: flour, sugar, cocoa powder, cinnamon, chili and baking soda. Fold the yogurt mixture into the dry ingredients and finally blend in the chopped hazelnuts.

Pour into a cake tin with removable sides and bake at 175°C for about half an hour. Cool before serving.

Lemon Ice Cream

3 (organic) egg yolks
200 ml (organic) whipping cream
100 ml milk (or cream)
90 g sugar
2 smallish organic lemons

Zest the lemons and mix with the cream and milk. Bring to an almost-boil and take off the stove. Let stand for about twenty minutes.

Whip the sugar and egg yolks white and fluffy. Slowly pour the cream into the whipped eggs (while whipping to prevent the scrambled egg thing). Return the mixture to the stove and heat on medium-high while stirring continuously until the custard thickens, about ten minutes. Let cool to room temperature and refrigerate for an hour.

Squeeze the juice from the lemons and mix into the custard, freeze according to the instructions of your ice cream maker.

12 comments:

  1. Kuten olen sanonut ennenkin, tulen viivana syömään näitä 'epäonnistuneitakin' luomuksiasi jos kutsutaan, mehevän näköistä ja jädeä limoooone! Oih.

    ReplyDelete
  2. Hi there
    I've been lurking around your wonderful blog for a month or so now. My initial interest is because my daughter will be living in your beautiful country next year on an exchange programme! I've just had a lot of fun trying to learn the names of ingredients in Finnish - just so I can prepare her to come home with recipes. the cake looked lovely and lemon ice cream sounds amazing.
    bye - genny from New Zealand

    ReplyDelete
  3. Deinin - This is a great effort. I know that it is irritating to spend the time to tweak a recipe only to find it doesn't quite work. Maybe there was a proportionality issue? I say this because as chocolate melts it becomes liquid. If you already took this into account and reduced the other liquids, maybe you were too heavy-handed? I don't really know, but these are ideas. Maybe a lower temperature would have worked better too. In any case, your photo is lovely, and the lemon ice cream looks dreamy.

    ReplyDelete
  4. Ylimuuli, taitaa kyllä jäädä mun haastevastaukseksi tämä kakku - järkkäsin murusistä suklaatäytteisiä "perunaleivoksia" mutta se resepti on kyllä niin hankala että hullu vaan yrittäisi kopioida :P Noh, jos ehdin huomenna kuvata ja kirjoittaa jotain ohjeentapaista niin sitten tulee muutos. Tai siis, jos tuli hyvää, ne on vielä jääkaapissa vetäytymässä.

    Pitäisi varmaan järkätä jonkinlaista nyyttärimäistä blogitapaamista nyt alkukesäksi?

    Genny, I hope your daughter has a wonderful time here (and isn't too frightened of our scary language!) - I spent part of a summer (well, winter over there) in New Zealand, Christchurch mostly, and loved it.

    Shaun, it IS annoying. I don't think I'll tinker about with this in the future, since the chocolateless version is divine. Besides, we had the ice cream to comfort us, and that was lovely.

    ReplyDelete
  5. Deinin, tulinkin tarkistelemaan että ethän unohda ilmoittautua kilpaan, mutta onhan tässä vielä tunteja. :-D

    Ja pitäisi ehdottomasti järkätä blogitapaamista alkukesälle! Ihana ajatus. :-) Kunhan haasteesta selviää niin voisi viritellä jonkin ajankohdan ja suunnitelman?

    ReplyDelete
  6. Ylimuuli: ehdinpä sittenkin, ja vielä ihan hyvällä marginaalilla! :D

    Ja niin, mietitään tapaamisaikoja tarkemmin sitten vaikka ensi viikon loppupuolella.

    ReplyDelete
  7. Hei, kävin läpi näitä reiluja-reseptejä ja tuo kakku olisi ehdottomasti minun suosikkini (tietty jäätelön kera ;-D ) Itse olisin varmaan vähentänyt rasvan määrää suhteessa suklaan määrää, eli ne olisivat yhteensä olleet 120g..

    ReplyDelete
  8. Hi, thanks for the recipe my friend, seems to be nice. delicious and cheap I don't know to much about finnish cook but seems great.
    Good luck, keep posting.

    ReplyDelete
  9. This is a wonderful site. The things mentioned are unanimous and needs to be appreciated by everyone.

    ReplyDelete
  10. Itse maussa ei siis ole vikaa, ja alempana annan myös sen alkuperäisreseptin joka on pari-kolme kertaa onnistuneesti tullut tehtyä poikasena sellaisenaan mutustaneelle ruokailijalle...

    ReplyDelete
  11. wow resepti näyttää todella hämmästyttävää, en ole maistanut tätä vielä, mutta haluaisin kokeilla tätä reseptiä minun seuraava seikkailu minun keittiö, kiitos resepti,

    ReplyDelete