Wednesday, April 25, 2007

Vuohenjuustotryffelit (Goat Cheese Truffles)

This post is an answer to the Finnish food blog challenge for April. Recipe & writeup in English after the Finnish versions.

Goat Cheese Truffles

Ihanko oikeesti piti vuohenjuustostakin värkätä makea haastevastaus? Ilmeisesti. Tämä resepti osui alkukuusta silmään kun mietiskelin haasteideoita. Pistin sen varoksi muistiin "jollei muuta keksi" - ja kuinka ollakaan, huhtikuu on ihan loppumetreillä eikä vuohenjuustosta sen pahemmin ole täällä kokkailtu.

Goat Cheese Truffles

Koska halusin osan tryffeleistä sisuksiltaan valkoisiksi muokkailin tuota alkuperäistä aikalailla. Myöskään "tuoretta" vuohenjuustoa ei kuun aikana osunut kohdalle, joten päädyin käyttämään jonkin verran mascarponea äksyn vuohen taltuttamiseksi. Puolet tryffeleistä on suklaassa käytettyä juusto-voi-sokeri-sössöä, ja loppuun juustosekoitukseen sekoitin suklaan jo valmiiksi. Ne pyöriteltiin sitten pistaasirouheessa, lähinnä ulkonäkösyistä.

Ja se maku sitten? Hieman yllättäen ihan tajuttoman hyvä. Vuohenjuusto terästyttää kummasti tryffeleiden makua jännällä, vähän kahvimaisella(?) tavalla.

Goat Cheese Truffles

In English: the theme for April's food challenge was goat cheese. No, not goat cheese in sweet dishes, just goat cheese. I noticed this recipe when surfing for ideas earlier this month, and saved it "just in case" - right. Since I wanted to keep the filling of half the truffles white, I had to do quite a lot of changes: half the truffles are just balls of cheese-butter-sugar mixture dipped in melted chocolate - for the rest, the chocolate is mixed in with the cheese etc, then formed into balls and rolled in chopped pistachios.

Goat Cheese Truffles

I have to admit I chose to make them solely for the truffles with WHAT?? aspect, but they're really surprisingly yummy. Like mini chocolate cheesecakes with a nice tang of something I bet people wouldn't be able to put a name to if they didn't already know.

Vuohenjuustotryffelit
innoitus: Gourmet lokakuu/1993

75 g pehmeää vuohenjuustoa
75 g mascarponea
50 g voita (huoneenlämpöistä)
2 rkl tomusokeria
¼ tl vaniljauutetta
75 + 100 g tummaa suklaata
(pistaasipähkinöitä koristeluun)

Notkista juustot keskenään (jos tykkää vuohenjuustosta ja vahvoista makuyhdistelmistä vuohenjuuston osuutta voisi mielestäni vielä lisätä) ja sekoita joukkoon sokeri ja vanilja. Vaahdota voi ja sekoita muihin aineisiin.

Rouhi 75 g suklaata ja sulata joko mikrossa tai vesihauteessa. Ota juustoseoksesta noin kolmannes ja sekoita suklaaseen. Anna sekä suklaa- että maustamattoman juustoseoksen jähmettyä jääkaapissa noin tunti. Tee kummastakin seoksesta noin kymmenen pikkupalloa. (Melkoisen sottaista puuhaa, toim. huom.) Kierittele suklaapallot heti pistaasirouheessa (tai muussa vastaavassa).

Valkoisten tryffelien kohdalla minulla ainakin oli sen verran ongelmia löysyyden kanssa että käväytin niitä pakkasessakin sillä aikaa kuin sulatin loput suklaasta kuorrutusta varten. Rouhi loput suklaasta ja sulata kuten aikaisemmin. Anna jäähtyä viitisen minuuttia. Dippaa juustopallot suklaaseen ja asettele voipaperille (jääkaappiin) jähmettymään.

Säilytetään jääkaapissa.

Goat Cheese Truffles
based on a recipe from Gourmet, Oct. 1993

75 g soft goat cheese
75 g mascarpone
50 g butter (softened)
2 tbsp icing sugar
¼ tsp vanilla
75 + 100 g dark chocolate
(pistachios for decoration

Blend together the cheeses; add sugar and vanilla and blend until smooth. Cream the butter and add to the cheese mixture.

Chop or grate 75 g of the chocolate and melt either in a water bath or the microwave. Take about a third of the cheese mixture and fold into the chocolate. Let both the chocolate and plain batter rest in the fridge for about an hour, then form each into about ten small balls (this will be somewhat messy). Roll the chocolate truffles in chopped pistachio - or your topping of choice and set aside (in the fridge, where the truffles should be stored).

I had to put the plain cheese balls in the freezer to firm them up enough to coat with chocolate, ymmv. Melt the rest of the chocolate as before and let cool for a bit, then dip each ball in the chocolate to coat completely and transfer to a plate (again, in the fridge) to dry.

19 comments:

  1. Voi LÄÄÄH miten ihanan näköistä ja kuuloista! Pääsiskös kylään popsimaan :-D

    ReplyDelete
  2. Wow these look perfect! after reading chez pim's sad story about chocolate and the cost of cocoa butter i think i should eat as much chocolate as possible for the time being :) i can't wait to try these. i can only hope mine will turn out to be as beautiful as yours!

    ReplyDelete
  3. Sä olet kyllä uskomaton tyyppi! Ei väliä kielestä, tekstit on aina yhtä muhevia. Puhumattakaan kuvista: syötävän upeita. Ja mikä kaikkein tärkeintä, reseptisi ovat todella nautittavia. Kiitos näistä suurista elämyksistä! Toivottavasti jaksat jatkaa samaan malliin.

    ReplyDelete
  4. Mycket intressant. De ser så goda och vackra ut. Vet du att det är dags för Cyberkocken i speciell jubileumsupplaga nu. Läs hos Ilva på Aglio & olio.

    ReplyDelete
  5. Näitä on ihan välttämätöntä testata joskus! :)

    ReplyDelete
  6. I find the idea of combining goat-cheese and chocolate quite intriguing! I will have to give this a try sometime. Gorgeous photos!

    ReplyDelete
  7. I think those sound awesome, I would love some!

    ReplyDelete
  8. No niin, nyt tiedänkin jo varmasti kenelle minun ääni menee tämän kuun haasteessa!
    Näitä on kerta kaikkiaan pakko kokeilla!

    ReplyDelete
  9. Ylimuuli, ne tais kyllä kadota illan aikana parempiin suihin...

    Linda - thanks! They tasted wonderful, although not very goaty.

    Arja - kiitos! *punastelee* Sitä en tiedä pysyykö postaustahti yhtä tiheänä, mutta kun kuitenkin ruokaa pitää laittaa niin voi sitä samalla esitellä muillekin. Perhekin alkaa jo tottua siihen että häärään kameran kanssa oman lautasen edessä sillä aikaa kun muut jo syö...

    Nässelblom & choklad, jo jag märkte att det var cyberdags igen. Får se om jag har tid att komma på nåt passande i vapp-preparationshärvan.

    Anonymous - kannattaa varmasti! :)

    Gilly, I made them more as a prank than to come up with something good, but they were fabulous!

    Brilynn, they weren't even very fussy to make, go for it! (I wonder why truffles always seem like so much work? I guess if you temper the chocolate, it gets a bit involved, but I didn't.)

    Oliivia, tätä tehdessä ajattelin että ainakin erottunen joukosta! :P Seuraavalla kerralla taidan kokeilla pelkällä vuohenjuustolla, ainakin niin että teen sen täytteen ja maistan onko se liian tujua ja sitten mahdollisesti vähän jatkan miedommalla juustolla.

    ReplyDelete
  10. Very nice... both the photos and the recipes. I will definitely try.
    Ciao.

    ReplyDelete
  11. Oh my god! How sad that I already did my vappushopping before reading this. Maybe I'll make it for mother's day instead - they look perfect.

    ReplyDelete
  12. this reminds me of the cheese chocolates i bought from paul hevin in paris last year. they were only infused with cheese and herbs, though, not so full on as yours... and they didn't look nearly as stunning!!!!

    ReplyDelete
  13. Thank you for introducing me the wonderful information.And .....Totally boring.!

    ReplyDelete
  14. I consider one and all should look at it.

    ReplyDelete
  15. Looking this post I remember when next to my office one restaurant was opened.. the first day 4 friends asked to the menu.. the surprise was the price , just $3.. the problem was the flavor and the size of the dish , in simple words it was awfully

    ReplyDelete
  16. This cannot have effect in actual fact, that's what I think.

    ReplyDelete
  17. Thanks for taking the time to discuss this, but I am firmly convinced of this and love to learn more about the subject. If possible, acquire knowledge, would you update your blog with more information? It is very helpful to me

    ReplyDelete