Saturday, April 21, 2007

Ansjovis- och lökpasta (Sprat & Onion Pasta)

As before, there's a writeup and recipe in English if you scroll down.

Tidigare i veckan skrev jag ett inlägg om nåt som jag kanske mot lite bättre vetande ville kalla "frestelse" - främst för att det är roligare att tala om "temptation" än om "casserole" som låter direkt mos(s)igt. Nå, oberoende fick jag till min stora förvåning reda på att det vi på svenska (och finska, måste man väl därmed anta) kallar ansjovis inte alls är anchovies på engelska, utan sprats. (Anchovies är sardeller.)

Sprat & Onion Pasta


Nu har jag en längre tid kockat främst från engelska recept, ganska ofta från sådana som innehåller "anchovies" ty det blir gott och pikant tycker jag. Fast jag alltså gjort helt fel hela tiden. Efter att ha återhämtat mig från chocken insåg jag såklart att detta i praktiken utökar min lista på favoritrecept avsevärt, eftersom man ju såklart måste testa allting också på det avsedda viset.

Sen hade min närbutik inga sardeller alls, så då fick jag nöja mig med det gamla vanliga ändå. Lite snopet, såklart, men å andra sidan kan jag då lägga in det här receptet i Jespers ansjovistävling. Så värst originellt eller nyskapande är det ju inte, men tycker man om karamelliserad lök (vilket jag gör) så blir det här en mumsig och enkel (om än inte så snabb) pastarätt.

I övrigt är det på riktigt bästa ansjovisreceptet gubbröra, men det har jag aldrig gjort själv, bara glufsat i mig mammas och mormors.

Sprat & Onion Pasta


In English: having detailed my problems with the "my anchovies aren't anchovies but sprats" conundrum earlier this week, here is a recipe that would probably work just as well with either fish. Not fast, and not very elegant (a broader pasta would do the trick but I didn't have any), but if you like caramelized onions (and I do), this makes for a very pleasant lunch.

Ansjovis- och lökpasta
för två-tre personer

3 stora lökar
en slurk olivolja
8 små ansjovisfileer (hälften av en 80g burk)
5 soltorkade tomater
(en slurk vin eller sherry)
lite persilja
peppar
pasta (själv har jag en konstig med fullkornsspagetti, men man tager såklart vad man haver lust för)

Skiva löken fint och fräs den mjuk i en ordentlig slurk olja (använder jag oljedränkta tomater så tar jag av den) på relativt hög värme. När löken börjar ta färg sänks värmen och stekningen fortsätts (under omrörning) tills den är helt igenom gyllenbrun.

Tärna den soltorkade tomaten och ansjovisen fint och blanda dem med löken, eventuellt också med en slurk vin eller sherry. Koka i några minuter, smaka av med peppar och blanda i persiljan.

Blanda med den färdigkokta pastan i kastrullen och servera genast, med parmesan om du inte är Fiskpasta Utan Ost!!!-purist.

Sprat & Onion Pasta
serves 2-3
3 large onions
a tbsp or two of olive oil
8 small sprat filets (or anchovies, about 40 g drained fish)
5 sun-dried tomatoes
(a few tbsp of wine or sherry)
a few tbsp of fresh parsley
pepper to taste
pasta

Slice the onion thinly and soften on moderate heat in the oil (if I'm using oil-stored tomatoes, I use oil from the jar). Once it starts getting a bit of color, lower the heat, cover, and keep frying, stirring every now and then, until the onion is a deep golden brown color.

Chop the sprats and tomatoes finely and add to the onions, possibly with a splosh of wine or sherry. Keep frying for a few minutes, then toss in the parsley and season with freshly groud black pepper. Mix with the pasta and serve immediately, with parmesan if you don't disapprove of the cheese-and-fish combo.

10 comments:

  1. I like caramelized onions, my husband likes anchovies...this would be perfect for us! :) I'm bookmarking this!

    ReplyDelete
  2. Joey, sounds like a sure thing! (As long as you're both OK with the tomatoes :P)

    ReplyDelete
  3. What a yummy dish! All the ingredients in it are on my favorite foods list. Definitely worth keeping.

    ChovyChap 2008

    ReplyDelete
  4. Hey,thank you so much for sharing this food related stuff..amazing blog..i love this dish..Infant I love noodles..it looks yummy..It is the great combination of all ingredients.
    generic viagra

    ReplyDelete
  5. I really appreciate the blog since the first time do I saw it. Now they have reached another milestone which lead us to report about it, and I think it's a great new... as the content of the text.

    ReplyDelete
  6. Tidigare i veckan skrev jag ett inlägg om nåt som jag kanske mot lite bättre tycker man om karamelliserad lök (vilket jag gör) så blir det här en mumsig och enkel (om än inte så snabb) pastarätt.

    ReplyDelete
  7. Please one more post about that.I wonder how you got so good. This is really a fascinating blog, lots of stuff that I can get into. One thing I just want to say is that your Blog is so perfect

    ReplyDelete
  8. Quite helpful piece of writing, thanks for the post.

    ReplyDelete